Sabtu, 9 Mei 2009

Ada yang kata...

Beberapa faktor dikenal pasti menyumbang kegagalan pasukan bola sepak untuk mara ke pusingan seterusnya. Ada yang kata...

1) Faktor geografi, padang terlalu bahaya untuk permainan bola sepak. Lekuk-lekuk keras di padang sesuai sahaja untuk bermain congkak.

2) Tahap mutu pengadilan, pengadil yang sama mengadili kesemua perlawanan pasukan kita. Tiupan wisel hanya kedengaran ketika mula sepak dan wisel penamat.

3) Sarapan yang mewah, mana tidaknya nasi lemak+paru goreng+ayam goreng(kerat 4) menjadi 'alas perut' sebelum beraksi.

4) Pasukan kita hanya beraksi untuk kategori 'persembahan terbaik' dan pasukan terceria dan termeriah.

5) Usaha untuk menarik perhatian pengadil untuk mendapatkan sepakan penalti jelas sekali menunujukkan usaha itu adalah usaha yang sia-sia.

6) Perbualan di luar padang bukan tertumpu untuk rancangan strategi tetapi lebih kepada hal-hal lain seperti contoh mengingat kembali skrip-skrip dalam filem P.Ramlee, dah beli rumah ke belum?,perihal anak-anak kecil,RAIS...siapa rais?

7) Penggunaan balm gamat Langkawi kurang menyengat.

8) Melihat strategi pasukan lain adalah bagus tetapi diselang-seli dengan sesi provokasi terhadap pengadil dan penjaga garisan.

9) Padang bukan sahaja medan mempamerkan kemahiran bola sepak yang ada. Ia juga menjadi pentas pemain-pemain 'berlakon'.

10) Adakah jambu yang segar turut menyumbang kepancitan pemain? Terima kasih Pengerusi atas tajaan jambu segar itu!!!

(Sebahagiannya adalah gurauan dan imiginasi penulis semata-mata, tiada melibatkan unsur-unsur mala fide...Sila tambah lagi faktor yang lain di ruang ulasan)

Apa-apa pun alasan dan faktornya, semangat kesukanan jelas terpamer pada diri setiap pemain, terima kasih syabas pada kalian semua!

2 ulasan:

  1. Sememangnya mutu padang dan pengadilan amat mengecewakan..beberapa kali striker kita berusaha untuk mendapatkan sepakan penalti, tetapi ref tu buat derrrkkk jer...hangin btol..

    BalasPadam
  2. reeefffffffff!!!(sambil menonjolkan muka seposen)

    BalasPadam

Cadangan / Komen

;